Zbliżają się święta Bożego Narodzenia, jest to piękny i magiczny czas. W tym czasie jemy jednak wiele słodkich, ciężkich potraw. Skutkuje to nierzadko wzdęciami i zaparciami. Poniżej znajdziecie kilka wskazówek jak ich uniknąć i przejść przez święta z lekkością. Ale najpierw…
Czym są wzdęcia i zaparcia?
Wzdęcia to trudny do jednoznacznego zdefiniowania objaw ze strony naszego układu pokarmowego. Objawia się on najczęściej powiększeniem obwodu brzucha, dyskomfort odczuwany w obrębie jamy brzusznej oraz gazy. Zaparcia natomiast to wypróżnianie się z częstotliwością mniejszą niż 2 razy na tydzień.
Najczęstsze przyczyny zaparć:
- nieregularne odżywianie
- mała ilość wody w odżywianiu
- częste przyjmowanie leków przeciwbólowych
- niewielka ilość ruchu
- choroby przewodu pokarmowego
Najczęstsze przyczyny wzdęć:
- szybkie jedzenie (połykanie powietrza)
- spożywanie pokarmów wzdymających
- duże ilości ciężkostrawnych posiłków
- choroby przewodu pokarmowego
Zanim zaczniemy się leczyć warto zastosować te kilka wskazówek na święta, aby nie musieć walczyć z zaparciami, czy wzdęciami:
- po świątecznym obiedzie zróbcie sobie przynajmniej godzinną przerwę przed kolejnymi potrawami i ciastami
- wybierzcie się na rodzinny spacer
- pamiętajcie o nawodnieniu, zwłaszcza podczas spożywania alkoholu – odwadnia on organizm
- próbujcie potraw z zachowaniem odstępu czasu, tak aby nasz organizm miał czas na ich strawienie
- pamiętajcie o ostatnim posiłku przynajmniej na 2h przed snem
Po próbowaniu dużej ilości potraw możemy czuć się przejedzeni. Nie dajemy szansy organizmowi na strawienie jedzenia, poprzez ponowne podjadanie. Przez to nasz organizm w nocy zamiast się regenerować zużywa energię na trawienie. Skutkiem tego może być niewysypianie się, zmęczenie. A przecież nie tak chcemy czuć się w święta.
Domowe sposoby na radzenie sobie ze wzdęciami i zaparciami
- spożywanie regularnych posiłków
- wprowadzenie aktywności fizycznej
- ziołowe napary: koper włoski, pokrzywa, mięta
- suszone owoce: daktyle, figi, śliwki – Suszone śliwki zawierają 7 razy więcej błonnika niż śliwki surowe
- zaparzone nasiona lnu – lecytyna znajdująca się w nasionach siemienia lnianego wzmaga perystaltykę jelit
- szklanka przegotowanej wody
- zioła: kminek, ostropest plamisty, melisa – napary z ziół należy pić co 2-3 dni na czczo, nie można jednak przyjmować ich zbyt długo, ponieważ organizm może się do nich przyzwyczaić, a przez to rozleniwić i rozregulować układ pokarmowy.